Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ Μίνως

Επιχειρηματίας και διανοούμενος

 Το 1869, ο Μίνως παντρεύτηκε τη Σκεύω Κριεζή, κόρη του Υδραίου Εμμανουήλ Κριεζή. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τη Μαρία, τον Ανδρέα, τον Λέοντα και τον Οδυσσέα. Λίγα χρόνια μετά το γάμο του, διαλύθηκε η εταιρία με τον αδελφό του Λυσίμαχο και ο Μίνως ίδρυσε δικό του εμπορικό οίκο με την επωνυμία Μ. Α. KALOCHERINOS. Τα σαπωνοποιεία του συγκαταλεγόταν μεταξύ των τριών σπουδαιότερων του Ηρακλείου…..

 O Μίνως Καλοκαιρινός, ήταν μια μεγάλη μορφή της εποχής, ο πρώτος που είχε φέρει στο φως μέρος του ανακτόρου της Κνωσού, πολύ πριν από τον Έβανς, σε ανασκαφές που έκανε μάλιστα με τα χρήματα της προσωπικής του περιουσίας. Το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους … τα ευρήματα ανήκαν στην δυτική πτέρυγα του ανακτόρου. Εκτός από τις αποθήκες ο Καλοκαιρινός ανέσκαψε και ένα τμήμα των θεμελίων της "αίθουσας του θρόνου".Οι [Τουρκία|Τούρκοι]ιδιοκτήτες της περιοχής, όμως, σύντομα σταμάτησαν τις έρευνες του Καλοκαιρινού…..[ είχαν ως φαίνεται διαφορετικές ιδέες. Ήταν κάθε άλλο παρά στο συμφέρον της Πύλης αν το ποιο προβληματικό σημείο της επικράτειας τους που συνεχώς επαναστατούσε με σκοπό την ένωση με την Ελλάδα αποκτούσε απτά τεκμήρια 30 και παραπάνω αιώνων Ελληνικής ιστορίας. Οι Ευρώπη της εποχής είχε ένα ισχυρό ρεύμα αρχαιολατρών και φιλελλήνων οι οποίοι είχαν στηρίξει ενεργά τη μεγάλη Κρητική επανάσταση του 1866. Η Μινωική Κρήτη δεν έπρεπε να έρθει στο φως.  Έτσι η Οθωμανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη συνέχεια των ανασκαφών…] http://www.noitikiantistasis.com/
 Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, άσκησε, στο Ηράκλειο, το επάγγελμα του δικηγόρου. Κατόρθωσε, επίσης να πραγματοποιήσει, μόλις, τη χρονιά πριν το θάνατό του, ένα του μεγάλο όνειρο: εξέδωσε το περιοδικό «Κρητική Αρχαιολογική Εφημερίς», το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στις έρευνες για την Κνωσό.Πέθανε το 1907, στο Ηράκλειο, σε ηλικία 64 ετών. Από τις στιγμές της έντονης προσωπικής του ακμής και παρακμής, απέμεινε ένα έργο ζωής: η ανασκαφή στην Κεφάλα του Τσελεβή. Η πρώτη οργανωμένη- αν και ακόμη όχι συστηματική- ανασκαφή, σε κρητικό έδαφος.
Πηγή. http://www.kritikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...