Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΡΑΝΙΩΤΑΚΗΣ Μανώλης


Ο Εμμανουήλ Κρανιωτάκης γεννήθηκε στο Κράσι το 1842. Την ίδια χρονιά είχε γεννηθεί στο Κεραμούτσι ο εξάδελφος του Ηρακλής Κοκκινίδης που, σκοτώθηκε την ίδια ημέρα με τον Κρανιωτάκη. Κι οι δυό τους είχαν καταγωγή από την Κράνα. Εντοπίζομε τον Κρανιωτάκη μέλος της Γενικής Συνέλευσης που κήρυξε την επανάσταση του 1866, ως εκπρόσωπο της επαρχίας Πεδιάδας……
Ήταν ιδεολόγος αγωνιστής, με μια καρδιά παλλόμενη από απέραντο πατριωτισμό, από ανείπωτη αγάπη προς την ανεξαρτησία την χιλιοκαμμένης Κρήτης, δεν ήταν μόνο επαναστάτης αλλά και άνθρωπος, έστελνε γραφές στην Αθήνα πως οι Κρητικοί πεθαίνουν από την πείνα, που δείχνει ότι πονούσε το λαό και ήθελε με τα γράμματα του να συγκινήσει τους κυβερνήτες της ελεύθερης Ελλάδας να ενδιαφερθούν για την επιβίωση του κρητικού λαού που λιμοκτονούσε……
Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, και φυσικά διακρίθηκε σε όλες για τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή του. Μεταξύ αυτών ήταν και η μάχη στο Σίσι…Στις 2 Μαρτίου, μαζί με άλλους συντρόφους του, αποφάσισε να χτυπήσει τους Τούρκους που είχαν εγκατασταθεί στο Σκοτεινό και τις Γούβες κι αποτελούσαν φόβο και τρόμο για τους κατοίκους της περιοχής. Οι Τούρκοι είχαν τη βάση τους στο οχυρωμένο σπίτι του αγά της περιοχής. Μετά από πολύωρη μάχη ο Κρανιωτάκης σκοτώθηκε, μαζί με μερικούς ακόμη συντρόφους του. Την ίδια ημέρα, μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα, έβρισκε το θάνατο κι ο Κοκκινίδης.
Για το θάνατο του Κρασανού επαναστάτη – γράφει η κ. Αργυράκη – Ασαργιωτάκη- ο Κόρακας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα. Όπως έκανε και για τον Ηρακλή Κοκκινίδη. Για το θάνατο των δύο παλικαριών και εξαδέλφων ο Χατζής Ζαχαριάδης έγραψε:
Εστείλανε του Κόρακα κι άλλο κακό μαντάτο Κρανιώτης εσκοτώθηκε το ίδιο το Σάββατο
Ο Κόρακας εδάκρυσε εκείνη την ημέρα που έχασε δυο αρχηγούς τους έφαγε η σφαίρα…
Περισ.βλ. http://www.patris.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...