Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΛΑΓΟΣ Μανώλης


Ο Μανόλης Λαγουδάκης (Λαγός) γεννήθηκε το 1910 στα Περιβόλια του Ρεθύμνου και το πάθος του για την κρητική λύρα το συναντάμε από τα πρώτα παιδικά του χρόνια.
Στη δισκογραφία ο Μανόλης Λαγός εμφανίζεται για πρώτη τη δεκαετία του 1930, με τελευταία ηχογράφησή του γύρω στο 1955. Το δισκογραφικό του έργο δεν είναι μεγάλο σε έκταση, αλλά είναι τεράστιο σε ποιότητα και λάμψη. Ηχογράφησε πάνω από είκοσι τραγούδια, σε συνεργασία πάντα με το λαούτο και τη ρωμαλέα φωνή του Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη), με τον οποίο, όπως διηγούνται οι φίλοι του, τον συνέδεε μια βαθειά φιλία, αλλά συγχρόνως ταίριαζαν και ως χαρακτήρες και ως παίξιμο….
O Λαγός, ψηλός, καλοφτιαγμένος με περήφανη κορμοστασιά με βλέμμα ίσιο και καθαρό σου δημιουργούσε αμέσως έναν άνθρωπο μπεσαλή, σοβαρό, έναν καλλιτέχνη διαφορετικό, πολλές φορές απόμακρο, έναν άνθρωπο γεννημένο μόνο για τη μουσική, έναν άνθρωπο που δεν ήξερε τίποτε άλλο παρά να βγάζει καινούριες μελωδίες με τη λύρα του. Δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας λυράρης, έπαιζε για τους φίλους του, έπαιζε για τον εαυτό του. Σπάνια πήγαινε σε γάμους, σπάνια σε γλέντια….
Μετά το 1964 ο Μανόλης Λαγός εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα και άνοιξε ζαχαροπλαστείο στο Φάληρο. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Σταγάκη (την έκλεψε), με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες, που αποκαταστάθηκαν και έμειναν στην Αθήνα…..
Πρώτη τουΣεπτέμβρη το 1981 ο Λαγός έφυγε. Αλλά οΛαγός δεν έφυγε ποτέ, έμεινε το έργο του, ένα πραγματικό έργο, ένας μπούσουλας για την κρητική μουσική που θα την σημαδεύει για πολλά χρόνια και ίσως και αιώνια.
Περις.βλ.. http://rethemnos.gr................. http://www.goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...