Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΡΚΑΚΗΣ Ξωπατέρας


Ο Ξωπατέρας γεννήθηκε το 1788 στην περιοχή της μεσσαράς, το όνομα του Ιωάννης Μαρκάκης.
Οταν μεγάλωσε πήγε στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας και έγινε καλόγερος, εκεί στην μονή γνωρίστηκε με πολλούς Κρητικούς επαναστάτες που αντιμάχονταν τους Τούρκους: Κόρακα, Μαλικούτη, Μαστραχά, Ρωμανό, Τσακίρη, Σκουντή και άλλους.
Το 1810 η φήμη του ως προστάτη των χριαστιανών ειχε εξαπλωθει σε ολόκληρη την κρήτη,τα κατορθώματα και οι ηρωικές του πράξεις είχαν ξεσικώσει ολόκληρη την μεσσαρά.
Οι τούρκοι έκαναν αναφορά στον μητροπολίτη και μετά από εκβιασμούς και απειλές ο μητροπολίτης τον καθαίρεσε δηλαδή τον έκανε ξώπαπα και από εκεί έχει μείνει και το προσωνύμιο «Ξωπατέρας».
Ο ξωπατέρας δεν σταμάτησε την δράση του και σκοτώνει στην μεσσαρά τον αρχιγενίτσαρο αγριολήδη ο οποίος ήταν το καμάρι των τουρκων στο νησί,οι τούρκοι αποφάσισαν να εξορμήσουν εναντίον της Οδηγήτριας τον Φεβρουάριο του 1829 με δύναμη 3.000 στρατιωτών Ο Ξωπατέρας είχε ενημερωθεί για την εκστρατεία των Τούρκων και ειδοποίησε τους άλλους μεσσαρίτες οπλαρχηγούς να τρέξουν σε βοήθεια, κάτι που όμως δεν συνέβει αφού λόγω των δυνατών βροχοπτώσεων είχε πλημμυρίσει ο γεροπόταμος και δεν μπόρεσαν να τον περάσουν ωστε να βοηθήσουν τον Ξωπατέρα. Στο μοναστήρι βρίσκονταν πέντε καλόγεροι και πέντε λαϊκοί ανάμεσα στους οποίους και η αδελφή του Ξωπατέρα.
Μέσα από τον πύργο που σώζεται μέχρι σήμερα στον περίβολο του μοναστηριού ο Ξωπατέρας και οι συμαχητές του έδωσαν σκληρή μάχη που κράτησε τρία μερόνυχτα . Την τρίτη ημέρα όλοι οι συμαχητές του Ξωπατέρα είχαν σκοτωθεί (εκτός από την αδερφή του, την οποία είχε κατορθώσει να φυγαδεύσει από την μονή την προηγούμενη ημέρα) και αυτός αγωνίζονταν μόνος ,οι τούρκοι έβαλαν φωτιά στον πύργο ο Ξωπατέρας δεν παραδιδετε αλλα μάχετε σαν τους προγόνους του ,πληγωμένος βγαίνει έξω απο τον πύργο και πολεμά τους τούρκους στο ενα χέρι κρατα το όπλο και στο άλλο το σπαθί,ο Ξωπατέρας πέφτει, οι τουρκοί τον σκοτώνουν και τον αποκεφαλίζουν,έτσι χάνετε ενας μεγάλος ήρωας...
Πηγή.http://irakliogrypas.blogspot.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...