Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ


Γεννήθηκε το 1897 στους Άνω Ασίτες της επαρχίας Μελεβιζίου του Ηρακλείου και  όλη του την ζωή την πέρασε πολεμώντας: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, μάχη της Κρήτης το 1941 και κατόπιν στην αντίσταση….ΚΡΗΤΗ: 12 Σεπτεμβρίου 1943: Ανταρτικές ομάδες υπό τον Καπετάν Μπαντουβά δίνουν μάχη με γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή Σύμης, της επαρχίας Βιάννου της Κρήτης, που λήγει με νίκη των Ελλήνων. Οι απώλειες των Γερμανών είναι 83 νεκροί και 13 αιχμάλωτοι, ενώ των ανταρτών, 2 τραυματίες.
Το όνομα « Μπαντουβάς» ή «Μπαντούβα», όπως οι Γερμανοί με δέος το πρόφεραν , είχε γίνει θρύλος κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη. Το αντάρτικο των Μπαντουβάδων κυριολεκτικά προκαλούσε τον τρόμο στους κατακτητές ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε εστία προστασίας και ελπίδας για τους υπόδουλους συμπατριώτες μας.
Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η πολυμελής πατριαρχική οικογένεια των Μπαντουβάδων πρωτοστάτησε αλλά και πρωταγωνίστησε τόσο κατά τη Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941 όσο και, στη συνέχεια, κατά την περίοδο της Κατοχής. Στη μάχη κατά των αλεξιπτωτιστών έλαβαν μέρος όσα από τα μέλη της δεν ήταν αποκλεισμένα στην Ηπειρωτική Ελλάδα επιστρέφοντας από το μέτωπο, ενώ με ιδιαίτερη διάκριση και ηγετικές δραστηριότητες συμμετείχαν ο Καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς που με την Ομάδα του πολέμησε στην πόλη του Ηρακλείου και στις νότιες και νοτιοανατολικές συνοικίες της….Μετά την κατάληψη του Ηρακλείου, συγκροτήθηκε με Αρχηγό τον Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά από Αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης το πρώτο ένοπλο τμήμα ανταρτών, ορκίσθηκε στις 2 Ιουνίου 1941 στο Σπήλιο του Χαμαμουτζή στον άγιο Σύλλα Τεμένους και ξεκίνησε τις οργανωτικές κατ` αρχήν δραστηριότητες και τη δημιουργία σε κάθε χωριό αντιστασιακών πυρήνων που σιγά-σιγά επεκτάθηκαν σε όλη την ύπαιθρο χώρα αλλά και στις πόλεις. (εφ. Πατρίς)
ΠΗΓΗ. http://irakliogrypas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...