Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ


Ο Ν. Σταυρινίδης γεννήθηκε στο χωριό Σαΐπ της Ερυθραίας το 1895, όπως γράφει μια άλλη μεγάλη μορφή των κρητικών γραμμάτων, ο Στέργιος Σπανάκης. Ο πατέρας του Σταύρος Καφάς ή Καψής καταγόταν από την Κάρυστο της Εύβοιας. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του με τα τουρκόπουλα μαθαίνοντας τα τούρκικα. Γόνος μιας μάλλον ευκατάστατης - για τα μέτρα του τόπου του - οικογένειας με τέσσερα παιδιά, ο Νίκος έδειξε από μικρός μια ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα…
Στη συνέχεια πήγε στη Σμύρνη και γράφτηκε στο Ελληνογαλλικό Λύκειο του Αρώνη, όπου έμαθε και τα γαλλικά, ενώ στη σχολή «Μπάξτερ» έμαθε τα αγγλικά. Όπως αναφέρει ο Στ. Σπανάκης, από τα όσα του είχε διηγηθεί ο ίδιος ο Ν. Σταυρινίδης, σ’ αυτές τις σχολές γινόταν διδασκαλία και της παλιάς τουρκικής γραφής, αυτής που χρησιμοποίησε αργότερα για τις πολύτιμες μεταφράσεις του Τούρκικου Αρχείου Ηρακλείου.
Αργότερα εργάστηκε στο Αϊδίνι όπου τον βρήκε η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Από τη Σμύρνη έφυγε με τους τελευταίους Έλληνες. Αρχικά πήγε πρόσφυγας στην Κάρπαθο και στη συνέχεια στον Πειραιά. Στην Κρήτη ήλθε το 1925 και από το 1930 άρχισε να ασχολείται με τις μεταφράσεις του Τούρκικου Αρχείου, του έργου της ζωής του. Μ’ αυτό ασχολήθηκε για περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ μετά την απόλυση του Στέργιου Σπανάκη από τη Βικελαία, το 1947, μέχρι και σχεδόν τη μεταπολίτευση ασκούσε χρέη Εφόρου της Βιβλιοθήκης.
Πέθανε το 1987 αφήνοντας ένα πλούσιο ερευνητικό αλλά και συγγραφικό έργο σε σχέση με την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη.
Περισ.βλ. http://www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...