Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΒΛΑΣΤΟΣ Παύλος


Ο πατέρας της κρητικής λαογραφίας Παύλος Γ. Βλαστός καταγόταν το χωριό Βιζάρι Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. Στη διάρκεια της μακράς ζωής και δραστηριότητάς του (γεννήθηκε το 1832 και πέθανε το 1926, σε ηλικία 94 ετών) κατέγραψε τεράστιο πλήθος ιστορικών, λαογραφικών και γλωσσικών στοιχείων (παραδόσεις, τραγούδια, ήθη και έθιμα κάθε είδους) από όλη την Κρήτη. Το πολύ σημαντικό αρχείο του για τη λαογραφία του νησιού φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στα Χανιά. Αποτελείται από συλλογές ιστορικών στοιχείων, τραγουδιών, παραδόσεων, λέξεων της κρητικής διαλέκτου κ.λ.π. Ο ίδιος στη διάρκεια της ζωής του αναλώθηκε περισσότερο στις καταγραφές.
Όσο ζούσε ο Π. Βλαστός εξέδωσε ένα μόνο βιβλίο, το Ο Γάμος εν Κρήτη (ήθη και έθιμα Κρητών), που εκδόθηκε το 1893 και ανατυπώθηκε το 1987.
Η μοναδική για τη λαογραφία της Κρήτης συλλογή περιλαμβάνει:
-Ήθη και έθιμα του γάμου από διάφορες περιοχές της Κρήτης,
-Τραγούδια και μαντινάδες για κάθε στιγμή του γάμου (για τα προυκιά, το πάρσιμο τση νύφης, δηλ. τη συνεπαρσά, παινέματα κ.λ.π.), κάποιες από τις οποίες ιδιαίτερα συγκινητικές (ιδίως μαντινάδες για κοπελιές και παλληκάρια ορφανά από τον έναν ή και τους δύο γονείς), καθώς και σατιρικά τραγούδια, ριζίτικα, ιστορικές ρίμες για διάφορους Κρητικούς ήρωες της Τουρκοκρατίας κ.λ.π.
-Ένα πολύ πλούσιο και εξαιρετικά κατατοπιστικό γλωσσάρι κρητικών λέξεων, πολλές από τις οποίες είναι εντελώς άγνωστες στην εποχή μας.
http://www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...