Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ Θωμάς


Ο  Θωμάς Φανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1915.
Ο πατέρας του τον προόριζε συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης στην τέχνη της χρυσοχοΐας και ονειρευότανε να τον στείλει για σπουδές  στο Παρίσι. Γι ' αυτόν τον λόγο, τον παρότρυνε να μάθει πολύ καλά την γαλλική γλώσσα. Αυτή η γνώση θα τον βοηθήσει αργότερα, να γνωρίσει και να αγαπήσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα και φιλολογία αλλά το όνειρο του πατέρα του θα παραμείνει απραγματοποίητο.
Η θέα ενός ζωγράφου μπροστά στο καβαλέτο του, που τυχαία είδε σε ηλικία επτά χρόνων, μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο, θα αλλάξει και θα καθορίσει τη ζωή του.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, κοντά στον Ουμπέρτο Αργυρό και πήρε το δίπλωμά του το l940. Γνώρισε και δέθηκε στενά με ζωγράφους της γενιάς του, με τους οποίους κράτησε την επαφή όλα τα μετέπειτα χρόνια, αν και ζούσε στο Ηράκλειο.
Στην γενέθλια πόλη που "μακριά της δεν ένοιωθε καλά". Στους φίλους, που έκπληκτοι το ρωτούσαν γι ' αυτή του  την επιλογή, απαντούσε συχνά: " 'Ένας μικροκαμωμένος άνθρωπος χρειάζεται μια πόλη που να είναι στα μέτρα του". Σ' αυτή την πόλη έζησε μέχρι τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...