Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

ΚΑΝΤΑΝΟΛΕΩΝ Γεώργιος

(Μια ιστορία αγάπης και θηριωδίας)

Στις αρχές του 16ου αιώνα οι κάτοικοι του Σελίνου, των Σφακίων, της Ρίζας και μερικών χωριών της Κυδωνίας επαναστάτησαν κατά των Βενετών και δημιούργησαν δική τους κυβέρνηση με ρέκτορα τον Γεώργιο Καντανολέων. Έτσι σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους πια στους Βενετούς και συνάμα δημιουργήθηκαν δυο αρχές που έλεγχαν το νησί.
Ο νέος άρχοντας Καντανολέων είχε ένα γιο τον Πέτρο που ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Βενετού ευγενή Franceso Molin απο τον Αλικιανό, έτσι μια μέρα εμφανίστηκε στην εξοχική κατοικία του Molin και ζήτησε την κόρη του για τον γιο του. Ο γάμος συμφωνήθηκε και ο Καντανολέων για να επισημοποιήσει τον αρραβώνα έδωσε επιτόπου στην νύφη μια βέρα από ατόφιο χρυσάφι. Συμφώνησαν δε ο γάμος να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποφάσισαν να γίνει την επόμενη Κυριακή και μάλιστα στο εξοχικό του Molin.
Στην πραγματικότητα όμως ο Βενετός ευγενής έλαβε την πρόσκληση για τον γάμο της κόρης του σαν προσβολή στην ευγενική του καταγωγή και έκανε μια μυστική συμφωνία με τον Βενετό διοικητή των Χανίων για να αιχμαλωτίσουν τον Καντανολέων ρέκτορα και αρχηγό της επανάστασης. Για να μην κινήσει τις υποψίες των κρητικών έστειλε ακριβά υφάσματα στον μέλλοντα γαμπρό του και την παραμονή διέταξε να σφάξουν 100 αρνιά για το τραπέζι του γάμου.
Ο Καντανολέων έφτασε την Κυριακή το πρωί με 500 περίπου άνδρες στο εξοχικό του Molin που τον υποδέχτηκε φιλόφρονα. Μετά την γαμήλια τελετή στο πλούσιο τραπέζι το κρασί ήταν άφθονο και οι κρητικοί μέθυσαν ακολουθώντας τους Βενετούς που έκαναν τους μεθυσμένους. Λίγο μετά την δύση του ηλίου έφτασαν τα στρατεύματα των Βενετών από τα Χανιά και αιχμαλώτισαν όλους τους κρητικούς. Ο Βενετός διοικητής μαζί με τον Molin κρέμασαν οι ίδιοι τον Καντανολέοντα, τον άτυχο γαμπρό αλλά και όλα τα μικρότερα αδέλφια του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του kαντανολέοντα τα δολοφόνησαν επιτόπου.
Επισης περισ.βλ. http://hatzikos.blogspot.gr/2009/09/blog-post_8718.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...