Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΑ'Ι'ΖΗ Κατίνα

«Η ποιήτρια Κατίνα Παΐζη γεννήθηκε στην Ανώπολη Σφακίων το 1911, έζησε στο Ηράκλειο και πέθανε στην Αθήνα το 1996.....[Οι άνθρωποι έρχονται, περνούν και φεύγουν. Κι απολησμονιούνται. Μα κάποια πράγματα κάποτε μένουν και φυλακώνουν στις ίνες τους της ζωής το τραγούδι].
Δασκάλα από τα Σφακιά, που έζησε στο Ηράκλειο και την Αθήνα. Ποιήτρια που άνθησε τη δεκαετία του '30, με χαμηλόφωνο λυρισμό (πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το δημοφιλές τραγούδι «Πόσο πολύ σ' αγάπησα ποτέ δε θα το μάθης» είναι δικό της ποιήμα;) Εκτός από πέντε ποιητικές συλλογές, έγραψε μικρά πεζά για τη γενέτειρά της (ιστορίες στα τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα για απαγορευμένους έρωτες, «κλεψίματα» κοριτσιών, οικογενειακή θαλπωρή, δύσκολους γάμους και φονικές μπαλοθιές, που τις διηγούνταν η μητέρα της). Ενταγμένη στο ΕΑΜ τα χρόνια της Κατοχής, όπως η αγαπημένη της αδελφή και με πολλές διώξεις εκλεκτή ηθοποιός Αλέκα Παΐζη.
Μια περιεκτική βιογραφία της Κατίνας Παΐζη (1911-1996) με υπότιτλο «Πόσο πολύ σ' αγάπησα». Σ' αυτήν εμπεριέχονται τα ποιήματα και πεζά της, επιστολές που της έστειλαν προσωπικότητες κυρίως του λογοτεχνικού χώρου (Καζαντζάκης, Ρίτσος, Σκαρίμπας, Πλουμπίδης, Μαρινάτος, κ.ά.), ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής. Ενα βιβλίο πυκνό και γλαφυρό με ερευνητική ματιά, αγάπη και σεβασμό από την Κρητικιά συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού στη σειρά «Οι λησμονημένοι του καιρού μας» από τις εκδόσεις «Δοκιμάκης» Ηρακλείου Κρήτης.
Ενα «οδοιπορικό μνήμης» για μια δυναμική γυναίκα και παραγνωρισμένη δημιουργό, της οποίας «η ποίηση διέθετε δύο σημαντικά προσόντα, αθωότητα και αυθεντικότητα», όπως τονίζει η Τρουλλινού. Παράλληλα, μια υπαινικτική καταγραφή της κοινωνικής-λογοτεχνικής ζωής στην Κρήτη τα χρόνια εκείνα.
Σε μία από τις «Σφακιανές ιστορίες» της για «παλιούς καιρούς, παλιούς ανθρώπους» η Κατίνα Παΐζη μιλάει για ένα αιωνόβιο, ανθεκτικό μεταξωτό σάλι που «στόλισε και χάιδεψε τόσους νεανικούς ώμους σε χορούς και πανηγύρια... Κι έχει τη δύναμη να θρυμματίζει μαγικά το χρόνο».......
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ....πηγή.http://www.enet.gr
Περισ.διαβ. http://www.ithacanews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=9214&Itemid=29

1 σχόλιο:

  1. Χαίρετε! Πολύ ωραία κι αυτή η ανάρτηση όπως και ολόκληρο το μπλογκ σας! Έχω κι εγώ καταγωγή από την Κρήτη από τα Χανιά. Περάστε λοιπόν σας παρακαλώ και από το δικό μου μπλογκ (www.katalitheian.blogspot.gr) όπου διάλεξα να βραβεύσω ετούτο εδώ όπως και το άλλο το δικό σας για τους Αρχαίους Έλληνες! Να είστε καλά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...