Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ Δημήτριος

Ο Δημήτριος Καλλέργης (1803-1867) ήταν στρατιωτικός, πολιτικός και ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.
 Γεννήθηκε στην Κρήτη και ήταν γόνος εύπορης Βυζαντινής οικογένειας του Μυλοποτάμου που κατά την περίοδο της βενετικής κατοχής θεωρείτο από τις πιο επίσημες. Στάλθηκε νεαρός στη Ρωσία, στον θείο του, Νεσελρόντε, υπουργό εξωτερικών του Τσάρου. Αφού τέλειωσε τα εγκύκλια μαθήματα στο λύκειο όπου φοιτούσαν τα παιδιά των ευγενών στην Πετρούπολη, έφυγε για να σπουδάσει ιατρική στην Βιέννη αλλα εγκατέλειψε τις σπουδές του για να πάει να πολεμήσει στην επαναστατημένη Ελλάδα. Πήρε μέρος σε διάφορες μάχες και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην εκστρατεία του Καραϊσκάκη στη Ρούμελη. Τραυματίστηκε στη μάχη του Φαλήρου ενώ κατά τη μάχη του Ανάλατου στις 24 Απριλίου 1827 αιχμαλωτίσθηκε και πριν απελευθερωθεί οι Τούρκοι απέκοψαν τμήμα του αριστερού του αυτιού ως ένδειξη ισόβιας ταπείνωσης. Ο συναιχμάλωτός του Γ. Δράκος δεν υπήρξε τόσο τυχερός καθώς θανατώθηκε. Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε ως αξιωματικός του ιππικού. Διατέλεσε υπασπιστής του Φαβιέρου, του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου Α', ενώ θεωρείτο στρατιωτικός με πολλές αρετές και ιδιόρρυθμο, επιθετικό χαρακτήρα.
Το 1843 πήρε μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, γι' αυτό και ο Δήμος Αθηναίων του δώρισε τιμητική σπάθη. Είχε εκλεγεί πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση του 1843 ενώ είχε αποκτήσει και τον βαθμό του υποστράτηγου. Το 1845 ύστερα από αυλικές ραδιουργίες παύθηκε από τον στρατό και αποχώρησε στην Κέρκυρα και από εκεί στο Λονδίνο, όπου απέκτησε φιλικές σχέσεις με τον Λουδοβίκο Ναπολέοντα (ανιψιό του Μεγάλου Ναπολέοντα και μεταγενέστερο αυτοκράτορα των Γάλλων Ναπολέοντα Γ') και έκτοτε μεταβλήθηκε σε οπαδό της γαλλικής πολιτικής.
Το 1854 κατά την περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών αλλά και Στρατιωτικών στην διορισμένη κυβέρνηση Μαυροκορδάτου υπο τον έλεγχο των Αγγλογάλλων (Υπουργείο Κατοχής). Το γεγονός αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με τον βασιλιά ο οποίος τότε εξέφραζε το λαϊκό αίσθημα για ανεξαρτησία και αξιοπρεπή πολιτική στάση. Στη διάρκεια πάντως αυτής της Υπουργίας του, με δική του πρωτοβουλία σχημάτισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρωτόλειο πυροσβεστικό σχήμα, την διλοχία των πυροσβεστών. Το 1861 διορίστηκε πρέσβης της Ελλάδος στο Παρίσι.

Απεβίωσε στην Αθήνα, σε ηλικία 64 ετών από συμφόρηση.
Πηγή.http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...